miercuri, 11 aprilie 2012

Orezul brun

                      Orezul este un aliment sanatos ce poate fii gasit in mai multe variante cum ar fi orezul alb , integral , salbatic , brun .  Orezul brun este superior din punct de vedere nutritional fata de cel alb .Crealele integrale sunt superioare celor rafinate, dar cu toate acestea, cand vine vorba despre orez, majoriatatea oamenilor au o inclinatie spre orezul alb , acesta reprezentand doar o mica parte a orezului brun . Diferenta fundamentala intre orezul brun si cel alb este coaja, stratul exterior al orezului, de culoare maro, aflata sub invelisul natural al bobului de orez. Coaja maro este inlaturata , urmand ca din aceasta sa fie fabricat uleiul de orez. Astfel ramane acea parte alba a bobului pe care o stim cu totii . Insa ceea ce stim mai putin sau chiar deloc este ca de fapt , prin curatarea acelui strat exterior , orezul isi pierde din proprietati , cum ar fii pierderea vitaminei B3 intr-un procent de 67% , vitamina care este foarte ridicata din punct de vedere valoric pentru organism indeosebi pentru celula nervoasa , precum si o proportie importanta de 80% din vitamina B1 si cu zece procente in plus , in jur de 90% din vitamina B6 . Se pierd si fibrele si toti acizii grasi esentiali.In coaja sa , se gasesc proprietati extraordinare , precum acel compus de gama-orizanol ,care are abilitatea de a reduce nivelul colesterolului si al trigliceridelor din sange, dar intervine si in reglarea nivelului zaharului din sange.Astfel ca pentru un diabetic , acesta poate fi considerat chiar un bun medicament . 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu